Skrönsakslandets blogg

Skrönsakslandets blogg

Om bloggen

I bloggen skriver jag tankar och reflexioner om politik, kultur och samhällsdebatt med grundinställningen "konservativ liberalism". Jag välkomnar kommentarer som stimulerar till reaktioner och debatt och ser gärna att Skrönsakslandets vänner bjuder in nya vänner.

Hur ska demokratin överleva?

PolitikPosted by Geson 12 Nov, 2016 20:36

”Så ska demokratin överleva Trump” är papperstidningens rubrik på en debattartikel i SvD av Yascha Mounk (http://www.svd.se/tio-satt-att-kampa-mot-trump--och-for-demokratin). Skribenten presenteras som statsvetare vid det amerikanska universitetet Harvard. Det finns anledning att citera några delar av Mounks tio rekommendationer med anledning av att de amerikanska väljarna, enligt en process som är en av grundbultarna i USA:s demokratiska system, har valt en president som Mounk ogillar.

1. ”Så fort Trump gör något författningsvidrigt eller moraliskt motbjudande ger vi oss ut på gatorna i full kraft ­– och vi får inte ge oss förrän han backar.”

2. ”Det är inte möjligt att vara neutral i förhållandet mellan en möjlig tyrann och en demokratisk opposition.”

4. ”Men när någon försöker riva upp andra medborgares grundläggande rättigheter är sådan hövlighet (dvs. att politiska motståndare kan fortsätta att vara hövliga mot varandra) missriktad. Om du stöder en diktator på uppsegling behöver du få känna av de sociala följderna.”

7. ”Stats- och försvarsanställda (- - -) är i första hand förpliktigade till författningen och måste därför vägra att bistå honom (dvs. presidenten) när han vill bryta mot den.”

Mounk slår avslutningsvis fast att den ”liberala demokratin har överlevt mot alla odds tidigare. Det är vår medborgerliga plikt att göra allt i vår makt för att den ska överleva även denna gång.”

Tongångarna känns igen, men i vårt land är det mest på den yttersta högersidan som man målar upp bilden av en politisk motståndare som motiverar att de demokratiska spelreglerna sätts ut spel. För det är faktiskt det som det handlar om, i Mounks världsbild.

Skylla och Karybdis fortsätter att hota vår farkost från varsitt håll. Det gäller att navigera med fast hand för att undvika att gå i kvav.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.